Ekstra forholdsregler kørestolsbrugere kan tage under COVID-19-pandemien

Din guide til at forblive udhvilet, inspireret og forhåbningsfuld.

 

Alle har brug for at være meget forsigtige under COVID-19-pandemien. For kørestolsbrugere kan der være ekstra risici, som kræver ekstra forholdsregler. En af årsagerne hertil er, at COVID-19-virusset kan overleve på overfladen af kørestolen eller de tekniske hjælpemidler.

Ligesom andre virusser spredes Covid-19 via dråber, som produceres ved hoste og nysen. Aktuel dokumentation antyder, at Covid-19 kan forblive levedygtigt fra timer op til dage på overflader fremstillet af en række forskellige materialer.

Uanset hvad det nøjagtige tal er, er det sikrest at antage, at alle de overflader du berører kan være infektiøse, og at handle derefter. Hvis du bruger en manuel kørestol eller bruger andre typer af tekniske hjælpemidler, er der nogle unikke forholdsregler, du bør overveje at tage.

I denne artikel vil vi diskutere vigtigheden af at holde hænderne rene og fremhæve forskellige ressourcer, som du kan finde nyttige.


Vask hænderne grundigt og hyppigt

Det er ingen hemmelighed, at god håndhygiejne menes at hjælpe med at forhindre spredningen af Covid-19. Derfor er håndvaskerutinen den samme for alle over hele verden.

Icahn School of Medicine på Mount Sinai anbefaler at vaske hænder hyppigt med vand og sæbe i mindst 20 sekunder eller med et alkoholbaseret hånddesinfektionsmiddel, hvis vand og sæbe ikke er til rådighed.

Hvis du bruger dækkene til at skubbe din kørestol, er det endnu vigtigere at vaske hænderne. Du rører ved alt, hvad dækkene har samlet op fra gulvet, hvert andet sekund. Og gulvet er desuden et sted, hvor virusholdige dråber kan ende, sammen med alle mulige andre former for ubehagelige ting.

Det er lige så vigtigt ikke at røre ved dit ansigt med hænderne, da det er en anden måde at overføre virusset fra inficerede overflader til dig selv på. Husk, at selv om du vaskede hænder for nyligt, kan de være blevet inficeret igen, så snart du rørte ved en anden overflade.

Om man vil bære handsker eller ej, er en personlig sag, men husk på, at handskerne også kan være inficerede indvendigt og udvendigt, så du skal stadig vaske hænder, når du har taget dem af.

Hvis du bruger kateter, skal du altid sørge for at vaske hænder før og efter brug af kateteret.

Sådan holdes kørestolen ren

Hvis du er manuel kørestolsbruger, vil de hårde overflader, du rører ved, oftest være dele af din kørestol, især hjulfælgene og dækkene. Hvis du benytter en elektrisk kørestol eller andre tekniske hjælpemidler, er din joystick eller kontrolpanelet de mest sandsynlige kilder til infektion, og de skal holdes rene.

En måde at hjælpe med at holde kørestolens hjul rene på består i at gennembløde to klude eller nogle viskestykker i varmt sæbevand og holde et i hver hånd, mens du kører stolen og drejer hjulene gennem rengøringsmaterialerne.

Tænk dernæst på, hvilke dele af kørestolen du og andre hyppigt rører ved. Trykhåndtag, armstøtter, fodstøtter og hjullåse skal alle rengøres grundigt, ligesom gribestænger eller andre overflader, som du kommer i kontakt med, når du sætter dig i eller forlader kørestolen.

Vær forsigtig med at bruge blegemiddel, da det kan reagere negativt med den plast, som benyttes i visse konstruktioner af kørestole. Sæbe vil under alle omstændigheder være fint.

Social afstand er endnu vigtigere i en kørestol

Når du sidder i en kørestol, er du placeret lavere end mange af de mennesker, som står i nærheden af dig. Takket være tyngdekraften betyder det, at du måske vil være mere udsat for de dråber, folk producerer, når de taler, hoster og nyser. Som resultat heraf er det vigtigt, at du praktiserer social afstand for at hjælpe med at sikre en rigelig buffer mellem dig og smitstoffer.

Hvad med masker?

En medicinsk N-95-maske yder naturligvis bedre beskyttelse end en stofmaske. Men der er stor efterspørgsel efter medicinsk udstyr. Det er værd at overveje fordelene ved at benytte enhver type af ansigtstildækning for at bestræbe sig på at yde beskyttelse mod lavtflyvende dråber. Husk blot at rense dig selv og masken, når du har taget den af.

Hvis du har plejere eller hjemmeplejere

Hvis du er afhængig af personlige hjælpetjenester, bør du måske bede dine plejere om at bære en maske og handsker, især hvis de har været i kontakt med personer, som har udvist mulige symptomer på influenza eller COVID-19, også selv om de ikke har symptomer.

Du kan også bede personer i dit plejenetværk om at vaske deres hænder eller bruge hånddesinfektionsmiddel før hver gang, de rører ved dig. Hvis de befinder sig i dit hjem, skal du sørge for at desinficere eventuelle bordplader eller steder, som deres hænder måske rører ved.

Alle er forskellige

Vi forstår, at hver eneste kørestolsbruger er unik. Der er masser af variabler, lige fra helbredstilstande til typen af kørestol eller andre tekniske hjælpemidler, du benytter. Men dette er naturligvis generelle råd, som måske ikke gælder for alle.

De gode nyheder for de fleste mennesker er, at ved at være fornuftig og tage flere forholdsregler kan du fortsætte med at leve dit liv på trods af Covid-19-pandemien.

Vær ikke bekymret over, at din håndvask og kørestolsrengøring tager tid og lader folk vente. Din sikkerhed er det vigtigste.

Opsummering af forholdsregler:
  • Vask hænder i mindst 20 sekunder, både håndfladen og håndryggen
  • Rengør alle steder, hvor dine hænder kan have rørt ved din kørestol
  • Hvis du bærer handsker, skal du sørge for at vaske hænder efter at have taget handskerne af
  • Bed alle i dit plejenetværk om at bære maske og desinficere deres hænder, før de rører ved dig
  • Aftør nakkestøtten eller ryglænet på din kørestol
  • Aftør eventuelle joysticks, betjeningsgreb og armlæn
  • Aftør alle de områder af kørestolen, som kan blive berørt af andre
  • Rør ikke ved dit ansigt efter at have rørt ved hårde overflader
  • Praktiser social afstand, når det er muligt