Stomitilbehør – hvornår og hvordan det bruges

 

Hvis din patient for nylig har gennemgået en stomioperation eller lige er ved at vænne sig til at leve med en stomi, kan det være svært at bevare overblikket over de mange forskellige stomiprodukter.

Foruden stomibandagen, som omfatter stomipladen og en pose, vil din patient måske have brug for stomitilbehør til at forbedre systemets ydelse. Tilbehør kan øge brugstiden af stomipladen, forhindre lækage, reducere lugt og gøre det nemmere at tømme posen. Det er produkter såsom stomipastaer, tætningsringe, klæbefjernere og bælter. For mange patienter udgør dette tilbehør en afgørende del af deres daglige hygiejne- og stomiplejerutine.

I denne artikel vil vi sammen med dig gennemgå nogle produkter fra vores Adapt-tilbehørssortiment og fortælle dig mere om, hvordan de fungerer. I hvert afsnit vil du også finde et link til en vejledning, som har flere oplysninger om brugen af det særlige stomitilbehør.


Adapt™ flade tætningsringe

Tætningsringe er beregnet til at beskytte huden omkring stomien. Tætningsringen vil hjælpe med at udfylde ujævne hudoverflader for at forbedre pasformen af stomipladen og hjælpe med at forhindre lækage af stomioutput under stomipladen.

Disse tætningsringe har et fleksibelt design, som betyder, at de kan klippes, strækkes eller stables sammen for at hjælpe med at forbedre stomibandagens pasform. De kan anvendes på klæbesiden af stomipladen eller direkte på ren og tør hud omkring stomien. De fås i forskellige størrelse og tykkelser.

Sørg for at tjekke den nyeste produkttilføjelse til Adapt™ serien af tætningsring og
CeraRing™ tætningsringen.

En trinvis vejledning i brugen af Adapt™ tætningsringe


Konvekse Adapt™ tætningsringe

Hollister tilbyder også et konvekst tilbehør til tætningsringe. Konvekse tætningsringe hjælper med at give stomipladen en let konveks form, som kan forbedre pasformen af stomipladen, minimere lækage og beskytte huden omkring stomien.

Den konvekse tætningsring fra Adapt™ fås i en række forskellige størrelser og to forskellige former, rund og oval, så den passer til stomier med mange forskellige former. De konvekse tætningsringe skal påføres tør hud omkring stomien med den konvekse side nedad eller på klæbesiden af stomipladen med den flade side nedad.

Sørg for at tjekke den nyeste produkttilføjelse til Adapt™ serien af konvekse tætningsringe og
den konvekse CeraRing™ tætningsring.

En trinvis vejledning i brugen af konvekse Adapt™ tætningsringe


Adapt™ Smørende Deodorant

Et problem, som opleves af mange mennesker, der lever med en ileostomi eller en kolostomi, er såkaldt pancaking. Dette udtryk bruges til at beskrive afføring, som klæber fast oven på stomibandagen rundt om stomien. Da indholdet ikke kan falde ned til bunden af posen, klæber det først til toppen og kan medføre problemer med lækage eller forstyrre funktionen af det indbyggede stomiposefilter.

En smørende deodorant fungerer ved at gøre det nemmere at tømme posen og kan hjælpe med at forhindre afføring i at klæbe fast til posen. Den smører indersiden af stomiposen og hjælper afføringen med at flyde ned til bunden af posen. Dette produkt hjælper også med at minimere lugt ved tømning og skift af posen.

Den smørende Adapt™ deodorant er farveløs og lugtfri og fås i flaske eller som pakke. Den kan bruges ved hvert skift af posen og efter tømning af posen for at neutralisere lugt og hjælpe med at forhindre outputtet i at klæbe fast.

En trinvis vejledning til brugen af Adapt™ smørende deodorant

Adapt™ smørende deodorant


Adapt™ ikke-sviende hudbeskyttelsesservietter

At leve med en stomi betyder, at man er nødt til at bære en stomiplade i længere perioder, og at den skal fjernes fra huden, når posen skal skiftes. Dette kan resultere i irriteret eller øm hud.

Adapt™ ikke-sviende hudbeskyttelsesservietter påfører huden en beskyttende film og fungerer som et beskyttende mellemlag mellem huden og stomipladen. Det hjælper med at beskytte huden, når den kommer i kontakt med afføring, og når man fjerner klæbende produkter.

Anvend hudbeskyttelsesservietten på intakt hud, og lad den tørre helt, før stomipladen påsættes. Det anbefales dog ikke til brug med stomiplader til længere bæretid, da dette kan reducere bæretiden.

En trinvis vejledning i brugen af Adapt™ ikke-sviende hudbeskyttelsesservietter

Adapt™ ikke-sviende hudbeskyttelsesservietter


Adapt™ stomibælte

Hvis patienten søger større sikkerhed med sin stomibandage, kan et stomibælte give ham/hende større selvsikkerhed. Klinikere anbefaler ofte at tilføje et stomibælte (til brug sammen med en stomibandage) for at øge konveksiteten og sørge for en bedre pasform med hudpladen.

Patienten kan bruge vores Adapt™ elastikbælte med poser, der har bælteører. Sørg for, at bælteørerne vender udad fra kroppen, og at bæltet bæres på niveau med stomien. Sørg for, at bæltet sidder tæt, men heller ikke for tæt. Ved korrekt pasform kan man nemt føre to fingre mellem bæltet og huden.

Dette tilbehør kan også justeres og vaskes.

En trinvis vejledning i brugen af et Adapt™ stomibælte

Adapt™ stomibælte


Pasta til Adapt™ tætningsringe

Adapt™ pasta hjælper med at give en god tætning mellem stomien og stomipladen. Det kan forhindre stomioutput i at trænge ud under pladen og komme i kontakt med patientens hud.

Det fungerer som en forsegling, der udfylder ujævne hudoverflader og hjælper med at minimere risikoen for lækage. Adapt pasta er IKKE et klæbemiddel, og for meget pasta kan forhindre god tætning.

Det leveres i tuber i to forskellige størrelser og er nemt at klemme ud.

En trinvis vejledning til brugen af Adapt™ pasta til tætningsringe

Pasta til Adapt™ tætningsringe


Adapt™ stomipulver

Stomipulver er et ikke-medicinsk pulver, som bruges til at absorbere fugt fra let irriteret eller fugtig hud rundt om stomien. Ved at absorbere fugt fra huden omkring stomien gør pulveret det nemmere for pladen at vedhæfte til huden.

Der er ingen lægemidler i stomipulver. Det absorberer blot overskydende fugt, hvilket giver stomipladen en bedre chance for at vedhæfte til huden. Pust pulveret på den berørte hud rundt om stomien, men sørg for at børste overskydende pulver af, da det kan påvirke pladens vedhæftningsevne. Stop med at bruge stomipulver, når huden er helet. Visse klinikere kan muligvis anbefale brug af en pladebeskyttelsesserviet over pulveret, men det er ikke altid nødvendigt.

En trinvis vejledning i brugen af Adapt™ stomipulver

Adapt™ stomipulver


Adapt™ universalklæbefjerner til medicinsk brug

Adapt™ universalklæbefjernerspray til medicinsk brug hjælper med nemt at fjerne stomipladen og reducerer samtidig mulig afrivning af huden. Det hjælper også med at fjerne eventuelle rester af klæbemiddel på huden.

Da klæbefjerneren er silikonebaseret og alkoholfri, svier det ikke, når man anvender produktet.

Klæbefjernermidlet fordamper hurtigt og tørrer uden at efterlade rester, så den næste stomiplade kan fastgøres korrekt.

Adapt™ klæbefjerner fås som serviet eller i sprayform.

En trinvis vejledning i brugen af Adapt™ universalklæbefjerner til medicinsk brug

Adapt™ universalklæbefjerner til medicinsk brug

 


Hvis du søger mere vejledning i stomipleje, kan du finde masser af nyttige oplysninger i Hollisters professionelle stomiressourcer. Her finder du en rækker ark med tips , som dækker et udvalg af plejeemner. Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål om stomitilbehør.