Stomipleje i hjemmet – en hjælp til selvhjælp

 

Hvis du oplever rødmen af huden rundt om stomien, irritation, kløe, ubehag eller lækage under pladen, skal du ikke gå i panik. Vi er her for at hjælpe dig.

I denne vejledning har vi skitseret forskellige potentielle stomiplejeproblemer, som kan løses, mens du er hjemme under COVID-19-pandemien.

Husk på, at denne side kun indeholder generelle råd og ikke er beregnet til at erstatte nogen specifikke råd, som du får direkte af en sundhedsfaglig person.

Øm hud

Hudområdet omkring din stomi kaldes peristomal hud. Selv om det måske kun er et lille område, kan det have en stor indvirkning på din livskvalitet og komfort, hvis det ikke plejes korrekt.

Undersøgelser viser, at op til 75 % af personer med en stomi oplever en peristomal hudlidelse. I mange tilfælde kan dette resultere i smerter, kløe, ømhed, dårlig lugt eller generelt ubehag.

Overvej at benytte vejledningen i vurdering af peristomal hud. Den kan hjælpe dig med at identificere almindelige hudproblemer, ting du bør gøre, og hvornår du skal kontakte din stomisygeplejerske eller læge.

Stomiplade med dårlig pasform

Peristomale hudlidelser skyldes ofte en forkert tilpasset stomiplade. Dette kan også medføre lækage af stomioutput under pladen, som igen kan medføre hudirritation.

Din stomi kan blive mindre i løbet af de første seks uger efter operationen og kan fortsætte med at ændre form og størrelse. Din stomiplade fungerer som en barriere, og den skal passe der, hvor hud og stomi mødes. Kontrollér, at der ikke ses hud mellem pladen og stomien, for at forhindre lækage.

Vi anbefaler at måle din stomi igen og skære en åbning med den rigtige størrelse for at sikre god pasform. Mål din stomi, indtil den holder op med at ændre sig, og mål igen, hvis du har problemer eller oplever vægttab eller vægtforøgelse. Når stomipladen passer korrekt, beskytter den huden.

Du kan finde flere oplysninger om lækage fra udstyret herunder eller ved at læse vores 6 tips til at undgå lækage.

Lækage under stomipladen

Der kan opstå lækage af dit stomioutput under stomipladen af forskellige årsager. Ved at have en plade, som passer korrekt omkring din stomi, vil du forhindre lækage, og du kan beskytte din hud mod irritation eller mod at blive beskadiget af stomioutputtet. Husk, at du altid skal følge en regelmæssig peristomal hudplejerutine.

Har du brug for hjælp med at tilpasse udstyret? Vi har trinvise tilpasningsvejledninger for 1-dels stomibandager og 2-dels stomibandager.

Kropsformer

Hvis du har folder på maven, ardannelse, hævelser bag stomien eller andre ændringer af dine mavekonturer, er det muligt, at stomibandagen ikke vil passe ordentligt. Det hjælper med at forhindre lækage og øger komforten, hvis man har en god forsegling omkring stomien.

Sørg for, at huden er så flad som muligt, når du anlægger produkter. Hvis lækageproblemerne fortsætter, eller du oplever hudirritation, skal du henvende dig til en sundhedsfaglig person.

Vores produkter er beregnet til at forme sig efter kroppen uden at gå på kompromis med pasformen. Du kan vurdere dine behov for tilpasning af pladen ved at vurdere din stomi og mave med Tilpasningsindikatorværktøjet. Du kan også gennemse vores nyeste produktserie.

Hævelser bag ved/omkring stomien

Det kan være normalt, at der er hævelser på stomistedet efter operationen. Det er imidlertid vigtigt, at du overvåger området i denne periode. Hvis du oplever smerter, kvalme, opkastning, inaktivitet eller betydelige temperaturændringer, skal du kontakte din stomisygeplejerske eller læge.

Mange mennesker, der lever med en stomi, kan opleve noget, der kaldes en parastomal brok. Dette er en form for incisionsbrok, som opstår i de ydre lag af maven i nærheden af en stomi. Den danner en udbulning omkring stomien. De fleste typer brok på stomisteder giver ikke alvorlige problemer, men du bør dog kontakte en sundhedsfaglig person, hvis du har problemer med stomibandagen eller bivirkninger.

Stomiblødning

Blødning er generelt ikke er problem for folk, der lever med en stomi, men der er forskellige situationer, som du bør være opmærksom på.

Den mest almindelige situation er, når stomien bløder, efter at der er rørt ved den. Dette kan ske under din rengørings- og hygiejnerutine. I denne situation vil blødningen normalt hurtigt stoppe. Hvis den ikke gør det, skal du kontakte en stomisygeplejerske eller en sundhedsfaglig person.

Kolostomiforstoppelse

Der kan opstå forstoppelse, når du har en kolostomi. Dette kan skyldes visse lægemidler, f.eks. visse smertestillende midler og syreneutraliserende midler. Andre årsager til forstoppelse omfatter en kost, der mangler fibre, og utilstrækkeligt væskeindtag (mere om dehydrering længere nede).

Hvis du oplever forstoppelse, bør du øge dit indtag af væske, frugt og fibre. Hvis der ikke er nogen forbedring, eller du oplever smerter, kvalme eller opkastning, skal du kontakte din stomisygeplejerske eller læge.

Hvis du vil vide mere om de yderligere årsager til forstoppelse, og hvilke fødevarer du bør undgå, kan du læse vores vejledning til at håndtere gas og forstoppelse efter en kolostomioperation.

Ileostomi: blokering eller obstruktion

Hvis din ileostomi ikke fungerer korrekt, kan der være en blokering eller obstruktion.

Hvis en ileostomi ikke har fungeret i 6 timer, og du oplever mavesmerter og kvalme/opkastning, skal du kontakte din stomisygeplejerske eller læge.

Stomi med højt output

Hvis en stomi producerer mere end 2 liter (2000 ml) om dagen, betragtes det som højt output og øger risikoen for dehydrering og akut nyreskade.

Outputtet fra en ileostomi skal have en pasta-/havregrødslignende konsistens, ikke vandet. Vandet output i mere end 12 timer skal undersøges yderligere, og man bør overveje visse kostændringer. Hvis der er vandet output i mere end 24 timer, har du brug for lægehjælp.

Et højt, vandet output kan skyldes:

 • Infektion (du kan blive bedt om at levere en prøve)
 • Obstruktion
 • Visse hurtigtstoppende lægemidler, f.eks. steroider eller stærke smertestillende midler
 • Brug af visse lægemidler, f.eks. afføringsmidler eller magnesium

Du kan læse mere om stomier med højt output her.

Dehydrering

Hvis du har en stomi, særligt en ileostomi, er du mere sårbar over for dehydrering. Du skal drikke masser af vand, medmindre du har en væskebegrænsning.

Tegn på dehydrering:

 • Fornemmelse af svaghed
 • Svimmelhed
 • Hovedpine
 • Tørstfornemmelse
 • Tør mund
 • Træthedsfornemmelse
 • Muskelkramper/svaghed
 • Reduceret/intet urinoutput
 • Mørk, koncentreret urin

Hvis du har brug for at rehydrere din krop, er det altid den bedste løsning at drikke vand. Sportsdrikke kan hjælpe lige som særlige rehydreringsopløsninger, som kan fås på de fleste apoteker. Brug disse væsker hele dagen, indtil du urinerer gult eller stråfarvet. Søg læge, hvis du fortsat oplever tegn på dehydrering.

 

Yderligere råd

Hvis du søger mere vejledning om stomipleje, kan du finde masser af nyttige oplysninger i vores stomiuddannelsescenter.

Husk på, at vores uddannelsescenter kun indeholder generelle råd, og det er ikke beregnet til at erstatte eventuelle specifikke retningslinjer, som du får direkte af en sundhedsfaglig person.

Du kan også bruge vores vejledning i stomionlinefora til at få yderligere råd om, hvordan du får støtte under coronaviruskarantænen.

Uanset om du er patient, plejer eller sundhedsfaglig person, kan vi hjælpe med alle spørgsmål, du har vedrørende Hollister-produkter eller -tjenester.

Kontakt os

 

Ressourcer

 1. Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust guide, godkendt af Association of Stoma Care Nurses UK (ASCN): https://www.bedfordshirehospitals.nhs.uk/documents/stoma-care-self-help-guide/
 2. Wound Ostomy and Continence Nurses Society: https://www.wocn.org/
 3. Peristomal Skin Assessment Guide for Clinicians: https://psag.wocn.org/