Vigtigheden af at beskytte huden under personlige værnemidler (PPE)

Den aktuelle øgede brug af PPE-ansigtsmasker kan bidrage til hudirritation eller hudskader. Hollister Adapt hudbeskyttelsesservietter kan hjælpe med at beskytte huden under en maske1.

Lær, hvordan du beskytter din hud under en PPE-ansigtsmaske.

Den aktuelle COVID-19-pandemi har ført til en betragtelig forøgelse i brugen af personlige værnemidler (PPE) af sundhedsfagligt personale, og det kan muligvis føre til hudskader og behov for beskyttelse2.

PPE og hudskader

PPE bruges i sundhedsplejeomgivelser for at skabe en barriere mellem sundhedsarbejdere og et infektiøst stof fra patienten samt for at reducere risikoen for at overføre mikroorganismer fra sundhedsarbejdere til patienter. Der findes flere forskellige typer af kirurgiske masker eller ansigtsværn, som bæres af sundhedsfagligt personale for at reducere risikoen for overførsel, og visse masker slutter tæt over ansigtet. (f.eks. N95)3.

Den øgede brug af ansigtsmasker kan være forbundet med hudirritation og nedbrydning på grund af fugtskader, friktion og tryk1.

Hvorfor bør vi være bekymrede for dette?

Hudirritation fra en maske er meget generende og ubehageligt, og ingen burde lide mere end nødvendigt.

I dag fokuserer folk på ikke at berøre ansigtet som en måde at forebygge infektionsspredning på og minimere risikoen for, at virusset kommer i kontakt med slimhinderne – øjne, næse og mund.

Tilstedeværelsen af selv en mild hudafskrabning på ansigtet forårsaget af en PPE kan øge sandsynligheden for berøring af ansigtet i et ubevidst forsøg på at lindre kilden til irritation4.

Det er derfor, det er så vigtigt med god håndvask. Ikke desto mindre kan du også hjælpe med at beskytte huden og gøre forebyggelse til en prioritet.

Hvordan kan jeg beskytte huden under masken?

Flere organisationer har udgivet retningslinjer og holdningserklæringer for at hjælpe sundhedsarbejdere med at bevare hudens integritet og forhindre ansigtsskader under PPE. Disse retningslinjer kan findes på følgende websteder:

 • Guidance for Skin Health — Wound Ostomy Continence Nurse Society (WOCN)
 • Prevention and Management of Skin Damage Related to Personal Protective Equipment — Nurses Specializing in Wound Ostomy Continence Canada (NSWOC)
 • Position Paper on Preventing Injury with N95 Masks — NPIAP 
 • Helping prevent facial skin damage beneath personal protective equipment — NHS England and NHS Improvement
 •  

  Retningslinjerne og holdningserklæringerne udgivet af WOCN Society, NSWOC og NPIAP har identificeret, at påføring af et flydende hudforseglings-/beskyttelsesmiddel på den hudoverflade, som vil være i kontakt med masken, kan hjælpe med at forhindre friktionsskader uden at forstyrre maskens pasform. Dette betragtes som god praksis.

  Hollister Adapt™ hudbeskyttelsesservietter

  Hollister Adapt™ hudbeskyttelsesservietter er alkoholfri og giver en beskyttende film (væskeforsegling) på huden. Servietten kan anvendes på intakt hud, som kræver beskyttelse (dvs.: kinder, næse, pande, ører)5.

  Her er trinnene for at sikre korrekt påføring af en hudbeskyttelsesserviet6:

  • Vask og tør huden grundigt
  • Åbn hudbeskyttelsespakken, og tag servietten ud
  • Påfør direkte på det intakte hudområde, som skal beskyttes
  • Undgå øjne og slimhinder
  • Vent, indtil hudområdet er helt tørt at røre ved
  • Anvend PPE i henhold til produktinstruktionerne


  Det vigtigste er, at masken passer godt. Retningslinjerne angiver, at beskyttelsesservietten ikke vil indvirke på maskens integritet, eftersom den ikke tilføjer noget yderligere materiale til det område, hvor forseglingen kunne blive berørt1.

  Beskyttelsesfilmen kan forblive på plads uden at skade huden. Hvis det er nødvendigt at fjerne den, kan det gøres med en klæbefjerner. Hvis barrieren bliver på huden, er den beskyttende og ikke skadelig. Den vil fortsætte med at virke som en nyttig hudbeskyttelsesbarriere1.

   


  Referencer

  1. https://cdn.ymaws.com/member.wocn.org/resource/resmgr/covid19/Guidance_for_Skin_Health_Upd.pdf
  2. https://cdn.ymaws.com/npiap.com/resource/resmgr/position_statements/Mask_Position_Paper_FINAL_fo.pdf
  3. https://www.cdc.gov/niosh/npptl/pdfs/UnderstandDifferenceInfographic-508.pdf
  4. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(20)30391-1/fulltext
  5. Brugsanvisning til Hollister hudbeskyttelsesservietter
  6. Ark med plejetips til Hollister hudbeskyttelsesservietter