Peristomal hud: Se her, hvorfor du skal holde huden sund

Sund hud er meget vigtig, hvis du har en stomi. Det skyldes, at hudens tilstand omkring stomien kan påvirke din livskvalitet. Find ud af hvordan og hvorfor her.

Peristomal Skin - Here's Why You Need to Keep it Healthy

Derfor er peristomal hudpleje vigtig

Hvis du har fået en stomioperation for nyligt, har du sikkert hørt om vigtigheden af hudpleje eller sund hud. Måske undrer du dig over, hvad din stomi har med huden at gøre. Og måske er du overrasket over at opdage, at sund hud er et vigtigt element i processen med at genvinde og opretholde en sund, behagelig livsstil efter en stomioperation.

Hvorfor er det vigtigt? Fordi tilstanden af huden omkring stomien enten kan gøre det lettere for dig at pleje stomien eller forårsage komplikationer, som kan forringe din livskvalitet.

Hvad er der på spil?
Hudområdet omkring stomien kaldes peristomal hud. Dette lille hudområde kan have stor indflydelse på din generelle sundhed og komfort. Desværre oplever de fleste mennesker med stomi peristomale hudproblemer på et eller andet tidspunkt i deres liv. Nogle undersøgelser viser, at op til 75 % af personer med stomi oplever det. Der er mange negative virkninger af peristomale hudproblemer, som kan give udfordringer, f.eks.:

  • Lækage
  • Smerter
  • Irritation, kløe og generelt ubehag
  • Ubehagelig lugt
  • Ekstra tid til at løse disse problemer

 

Den gode nyhed er, at der er meget, du kan gøre for at holde din peristomale hud sund og forsøge at undgå disse problemer.

Sådan kan peristomal hud blive usund
Det er vigtigt at forstå nøjagtigt, hvordan din peristomale hud påvirker stomien. Hudens tilstand omkring stomien har direkte indflydelse på, hvor godt stomibandagen klæber til din mave, hvilket kan påvirke, hvordan du har det.

  • Hud, der udsættes for lækage, har en øget risiko for peristomale hudproblemer
  • Stomibandager, som skiftes for hyppigt, kan beskadige eller påvirke huden – problemet kaldes ”stripping”
  • Både lækage og hyppige skift af stomibandage mindsker klæbepladens evne til at fungere ordentligt
  • Når der opstår et peristomalt hudproblem, risikerer din hud at lide yderligere skade, og der kan opstå en ond cirkel

 

Af netop disse årsager er det vigtigt at have en stomibandage med den rette pasform og fremstillet af de rigtige materialer. Den hjælper også med at beskytte huden mod at blive irriteret af output – og med at holde posesystemet på plads.

Mulige peristomale hudproblemer
Fordi peristomale hudproblemer er så almindelige, har mange fået opfattelsen af, at disse problemer er en normal del af livet med en stomi. Det er ikke sandt. Du behøver ikke at acceptere smerter og udfordringer, som kan opstå pga. peristomale hudproblemer. 

Begynd med at lære nogle vigtige rutinemæssige hudplejevaner. Når du vælger din klæbeplade, bør du overveje produkter med ceramid – en naturlig del af menneskets hud, som hjælper med at opretholde huden sund.