Udskrevet fra hospitalet - tjekliste

Før du forlader hospitalet for at tage hjem, er det vigtigt at gennemgå nogle fundamentale plejetips og forholdsregler sammen med din stomisygeplejerske.

Your 9 Point Hospital Discharge Checklist

Tjekliste i forbindelse med udskrivning fra hospital

Før du forlader hospitalet, er der en række ting, du er nødt til at vide. Brug denne tjekliste med 8 punkter til at gennemgå nogle grundlæggende færdigheder og fakta sammen med din stomisygeplejerske, så du får en lettere overgang fra hospitalet til dit hjem. 

Tøm posen: Præcis hvordan du tømmer din pose, afhænger af posetypen du vælger. Med en lukket pose skal du for eksempel bare fjerne og bortskaffe den. En tømbar pose kræver, at du tømmer den. Gennemgå vejledningen til stomibandager – eller tal med din stomisygeplejerske om, hvad der er det rette for dig.

Skift af stomipose: Det er bedst at skifte stomipose, når stomien er mindst aktiv. For mange er det det første, de skal gøre om morgenen. Når du er kommet ind i en rutine, lærer du din krops rytme at kende og vil være i stand til at vurdere det bedste tidspunkt at skifte stomipose på.

Vurdér og pas på din stomi og huden omkring den: Sørg for, at din stomisygeplejerske gennemgår nogle vigtige fakta om din stomi, herunder hvordan du vurderer dens tilstand. I bør også tale om, hvordan du plejer huden omkring stomien – også kaldet den peristomale hud.

Påsæt stomiposen: Din stomisygeplejerske vil helt sikkert gennemgå alle de trin, der er nødvendige for at påsætte din stombandage igen, herunder hvordan du påsætter klæbepladen og kontrollerer, at den sidder korrekt, og at vedhæftningen er stærk.

Vurdér din stomi for tegn på mulige komplikationer, og få styr på, hvornår du bør kontakte sundhedspersonalet: Der kan indimellem opstå problemer, når du plejer din stomi der hjemme. Du bør kontrollere for lækage, hudirritation, overdreven blødning og andre mulige komplikationer, som kræver, at du kontakter din stomisygeplejerske.

Vurdér gas og lugt (kun kolostomi eller ileostomi): Når tarmene begynder at fungere efter operationen, vil du bemærke, at der kommer gas i posen. Der er et filter i din pose, som hjælper med at minimere gas og lugt.

Følg retningslinjerne for kost og væske: Du kan gradvist genoptage dine sædvanlige kostvaner, medmindre din sundhedsperson anbefaler noget andet. Du kan også gennemgå informationen om, hvad du kan og ikke kan spise efter en stomioperation.

Følg instruktionerne til hjemmepleje: Du får måske hjemmepleje midlertidigt eller permanent, mens du restituerer dig. Dit plejepersonale vil gennemgå eventuelle særinstruktioner sammen med dig.