De 3 typer stomier

Der er tre typer stomier, som er de mest almindelige. Find ud af, hvad der adskiller dem fra hinanden.

The 3 Types of Ostomies

Lær om de tre stomityper

Der findes forskellige typer stomier: kolostomi, ileostomi og urostomi. En stomioperation udføres af forskellige årsager. Selv om der er mange ligheder mellem de tre stomier, er der også vigtige forskelle.

Kolostomi

En kolostomi er en kirurgisk skabt åbning i kolon (tyktarmen) gennem maven. Dens formål er at tillade afføringen at omgå en syg eller beskadiget del af tyktarmen. Outputtet fra en kolostomi er flydende eller formet afføring (eller et sted imellem), og der er gas og lugt.

Flere fakta:

  • En kolostomi kan udføres på næsten alle steder langs tyktarmen
  • Hvor kolostomien udføres vil afhænge af den medicinske årsag – og er ofte bestemt af, hvilken del af tyktarmen det drejer sig om
  • Der findes fire forskellige slags kolostomier, og en kolostomi kan være midlertidig eller permanent

Ileostomi

En ileostomi er en kirurgisk skabt åbning i tyndtarmen gennem maven. Ved en ileostomi fjernes eller omgås en del af tyndtarmen og tyktarmen (kolon). Outputtet fra en ileostomi er flydende. Med tiden vil afføringen dog blive tykkere og mere pastaagtig.

Flere fakta:

  • En ileostomi er normalt placeret nederst i højre side af maven
  • Fordøjelsesenzymerne gør outputtet nedbryder huden. Derfor er det meget vigtigt at beskytte huden omkring stomien, også kaldet den peristomale hud.
  • En ileostomi kan være midlertidig eller permanent

Urostomi

En urostomi er en kirurgisk skabt åbning til dræning af urin. En urostomi tillader urin at strømme ud af kroppen, efter at blæren er fjernet eller omgået. Udløbet fra en urostomi er urin og muligvis noget slim.

Flere fakta:

  • En urostomi er normalt placeret nederst i højre side af maven
  • En urostomi skabes ved at fjerne et kort stykke af tyndtarmen (ileum) og bruge den som en rørledning, så urinen kan ledes ud af kroppen

Hvad du bør vide om din stomitype

Plejepersonalet hjælper dig, så du kan lære mere om at leve med stomi, herunder hvordan du plejer din hud, spiser sundt, dyrker motion, rejser og andre gode råd.

3-types-of-ostomies-illustration